top of page

Exigim la restauració ambiental de la parcel·la de l'ICFO


Fa un mes i mig vam rebre la noticia de l'aturada de les obres de la parcel·la de l'Olla del Rei on l'ICFO volia construir el seu nou edifici, l'espai humit de major importància de Castelldefels. Aquesta parcel·la destacava per la interessant flora que hi podiem trobar: Mànsega (Cladium mariscus), Espartina (Spartina versicolor), Jonça Marina (Scirpus maritimus) i d'altres espècies vegetals comparteixen espai sobre un sòl sorrenc característic. Un hàbitat únic al municipi i rar al propi Delta del Llobregat, prats humits protegits a nivell europeu.

No obstant, la marxa de tota la maquinària i l'aturada de l'urbanització a curt termini no és suficient per aturar els danys a la zona: els responsables de l'obra han deixat la parcel·la en condicions absolutament deplorables. Restes de runa, els fonaments de l'edifici, vallats sense recollir, deixalles ... Són només una petita compilació dels impactes deixats pels responsables sobre aquest terreny d'alt interès ecològic.

Alhora, l'impacte més subtil s'ha produït en la geomorfologia del terreny. La parcel·la segueix coberta gairebé en la seva totalitat per àrids de construcció, sepultant els sòls sorrencs característics que prèviament existien. Aquest fet dificulta la recolonització de la zona per aquest hàbitat d'interès europeu, afectant l'estructura edàfica de la parcel·la. És per això que exigim als responsables (ICFO, Fundació Mir-Puig, UPC i Generalitat) que retirin aquest sòl aliè, per tal d'assegurar una restauració ambiental efectiva i complerta.

L'impacte ambiental més greu es produeix a la zona occidental de la parcel·la, on trobem restes dels fonaments de l'edifici i un terreny cobert completament per pedra. Aquesta zona difícilment es podrà recuperar en cas de que no es retiri aquest material, que actúa aïllant el sòl fèrtil de la superfície. A més, la deixadesa de la zona i l'utilització continuada de la zona com aparcament de cotxes i autobusos pot propiciar que encara es degradi més.

Per tot l'esmenat anteriorment, denunciem fermament la forma nefasta d'abandonar l'obra de l'edifici de l'ICFO, finançat per la Fundació Mir-Puig i exigim la restauració de la vegetació originària. Altrament, som la ciutadania que vivim, gaudim i valorem l'importància d'aquest espai natural de Castelldefels les que tornem a patir les conseqüències d'unes institucions irresponsables (UPC, ICFO, Generalitat i Fundació Mir-Puig), que no tenen cap tipus de sensibilitat ambiental i destrossen i abandonen la parcel·la on es trobava una zona humida amb un gran interès natural.


bottom of page