top of page

Salvem l’Olla del Rei: 5 anys de lluita i 5 amenaces vigents

Avui, la Plataforma Salvem l'Olla del Rei celebrem el cinquè aniversari de la nostra creació. L'Olla del Rei és un espai natural clau per la biodiversitat de Castelldefels i conté diversos hàbitats protegits per directives europees. Així mateix, és un patrimoni clau per al benestar de la població local, que proporciona aire net, combat la crisi climàtica, redueix les inundacions i regula la temperatura estival, entre altres beneficis. L’Olla és benestar i vida per totes les generacions, per les presents i les que vindran.


Malauradament, l’Ajuntament de Castelldefels, lluny d’entendre la importància d’aquest espai, dificulta la seva preservació:

  • És incapaç d’arribar a un acord per la modificació del Pla General Metropolità (PGM) perquè l’Olla del Rei deixi de ser urbanitzable. Aquesta modificiació s’està liderant des de l’urbanisme, una àrea que no posa en valor els criteris ecològics.

  • Ha bloquejat l’inclusió de la Olla a l’amplicació de la Zona d’Especial protecció per les Aus (ZEPA) del delta del Llobregat: primerament sense fer la demanda i, després, quan la Generalitat va imposar la seva inclusió, fent al·legacions per reduir la superfície protegida.

  • No actua davant els vessaments d’aigües residuals a l’estany, no disposant d'un protocol municipal en cas d'abocament fins a les obres del futur col·lector.

En els darrers 5 anys, les accions de la plataforma Salvem l'Olla del Rei han estat pràcticament les úniques que han contribuït de manera efectiva a protegir aquest espai natural, mentre que cap dels partits o regidors que han passat per l'Ajuntament ha estat capaç de dur a terme polítiques efectives per a la seva conservació.


La plataforma fem una crida a l'Ajuntament de Castelldefels a posar en valor els valors ambientals de l’Olla del Rei i posar en marxa les mesures necessàries per a la seva protecció. L'Olla del Rei és un patrimoni col·lectiu que ha de ser preservat per a les generacions futures.


En aquest sentit, demanem accions directes per part de les institucions públiques per solucionar els cinc principals riscos actuals:


Mapa dels 5 principals perills actuals a l'Olla del Rei. Disseny de Valeria Fraile.


A pesar de les dificultats, més de 40 entitats del Delta del Llobregat i de Castelldefels han donat suport a la lluita per la preservació de l'Olla del Rei en els darrers cinc anys. Gràcies a l’organització popular s'han aturat les obres de l'ICFO i s'ha construït una bassa per amfibis a la zona afectada, s'ha fomentat la conscienciació sobre els valors naturals de l'Olla i s'ha aconseguit una inversió per posar tanques de corda, s’han diversificat les espècies del bosc de ribera i s’ha denunciat al SEPRONA i a la Fiscalia els vessaments d’aigües residuals, aconseguint compromisos d’inversió per solucionar la problemàtica.


No ens rendim en la nostra lluita per preservar aquest espai natural tan important per a la biodiversitat i el benestar de les persones. I no ho farem! Continuarem treballant per aconseguir que l'Olla del Rei sigui reconeguda i protegida com es mereix. Volem animar a tota la ciutadania a unir-se a aquesta lluita i a col·laborar en les accions per a protegir aquesta joia natural. Amb esforç i perseverança, estem segures que aconseguirem preservar l'Olla del Rei per a les generacions futures.


Salvem l'Olla del Rei!


bottom of page