top of page

Les orquídies de l'Olla: en estat crític per la manca de mesures de protecció

La població d'orquídies de l'Olla del Rei és un relicte de natura de màxima importància i vulnerabilitat pel municipi de Castelldefels. Aquesta és de particular valor tant per la seva interessant ubicació (a l'extrem occidental del delta del Llobregat), com per la riquesa d'espècies (Ophrys sphegodes, Ophrys speculum, Ophrys apifera, Ophrys fusca i Ophrys tenthredinifera) i l'abundància d'individus. Centenars de peus, ocupant microhàbitats com clarianes de pineda de pi pinyer o d'albereda, lluint l'espectacular flor que caracteritza aquest grup vegetal. Una joia pel municipi i la regió deltaica.


Suposa un terrible impacte, donada la sensibilitat i importància d'aquesta flora, observar imatges com aquestes a l'Olla del Rei:


Peus d'orquídies destrossats, possiblement de forma directa per l'acció d'un passejant inconscient o d'un gos deslligat - i de forma indirecta per la falta d'un cercat específic al microhàbitat on trobem la població.


Fa anys que vam alertar al Consorci del Delta del Llobregat, a l'Ajuntament de Castelldefels i a la Universitat Politècnica de Catalunya l'existència d'aquests valuosos prats d'orquídies. Així i tot, encara no s'ha executat cap actuació per protegir-les. La inacció de les administracions ha provocat el que temíem que podia passar: desenes de peus d'orquídies destrossats i perduts. Impactes reiterats com aquest poden acabar amb poblacions senceres.

Tot i el seu gran valor i vulnerabilitat, encara avui no existeixen mesures específiques dedicades a monitorar i preservar l'evolució d'aquesta interessant població d'orquídies, fet que portem reivindicant anys. Aquesta manca de mesures fa que ni es comptabilitzin els impactes periòdicament, ni es tracti de posar remei, perdent any rere any individus sense aparent aturador (i fins que la població aguanti). A espais ben propers, com el Remolar - Filipines (Viladecans) sí que observem mesures específiques (com ubicar cercats específics) per protegir orquídies.


Les orquídies són plantes especialment sensibles a les pertorbacions: qualsevol impacte com l'alteració física o química del sòl pot ser fatal per una població. Més, per una tan aïllada com la de l'Olla del Rei. El motiu és que aquestes espècies estableixen delicades simbiosis amb fongs (micorrizes) al subsol, les quals permeten a la planta nodrir-se. De fet, en moltes espècies si falta aquesta interacció no es pot donar la germinació i efectiu assentament d'individus.


A més, la pèrdua de la flor (ja sigui per la petjada d'algun despistat passejant o de forma furtiva) compromet la reproducció de tot un any, i impactes reiterats com els anteriors poden acabar amb poblacions senceres. Les orquídies del gènere Ophrys, com les que tenim a l'Olla, requereixen a més un mutualisme amb pol·linitzadors (en algunes ocasions una espècie d'abella o abellot en concret) per poder produir descendència: l'espectacular flor imita la forma d'una femella de l'abellot o abella, confonent un mascle perquè es produeixi un intent de còpula i, en el procés, acabi ple de pol·len. I, en repetir el procés, que el pol·len arribi a una altra orquídia. Evidentment, aquest procés és molt complex i fa que el fet de perdre unes quantes flors pugui tenir un impacte gran en la dinàmica de la població a curt i llarg termini.


Si volem continuar gaudint de meravelles biològiques com aquestes orquídies del gènere Ophrys (totes fotografiades a l'espai natural de l'Olla) calen mesures urgents i específiques. Un any més sense mesures específiques podria ser massa tard, i quedar les imatges com testimoni del patrimoni col·lectiu que vam perdre.


Per tot això - a causa de la falta de mesures específiques com cercats per orquídies a l'estil del Remolar - el simple fet que accedeixi un gos i remogui el terra un parell de cops, o unes poques persones passegin sobre el microhàbitat on estan les flors, poden acabar comprometent el futur a curt termini de poblacions d'orquídies com les de l'Olla. Mesures permanents com els vallats específics són les que poden evitar els impactes i preservar així joies naturals tan sensibles com aquestes.


Des de la plataforma continuarem pressionant a les administracions perquè realitzin un seguiment específic i executin mesures concretes per evitar impactes com aquests, salvaguardant així una població tan valuosa de flora deltaica. A més, fem una crida pública a totes les visitants de l'Olla a què no surtin dels senders marcats i tinguin especial cura de la biodiversitat de l'espai. Ens hi va el futur del nostre patrimoni natural.


Salvem l'Olla del Rei!

bottom of page