top of page

Torna la vida a la maresma de l'Olla!

El passat dilluns l'Olla del Rei va viure l'episodi de pluja més intens dels últims anys (més de 100 mm acumulats en menys de 24 hores). Una pluja del tot necessària, especialment pels hàbitats inundables de l’Olla, que arrosseguen anys de sequera extrema. Avui, el vol d'ocells com el martinet menut i el cant de les granotes verdes ens mostren el moment pletòric de les maresmes de l'Olla.




La sequera estival, que pot estendre's a altres períodes de l'any, és un fenomen característic dels ecosistemes mediterranis. Ja és habitual que les nostres maresmes s’assequin completament a l’estiu. Les espècies de flora i fauna es troben adaptades a aquests períodes, que són part indestriable dels seus hàbitats. Tanmateix, el canvi climàtic antropogènic promou que les sequeres siguin cada cop més esteses i extremes, alterant el cicle propi que ha caracteritzat aquests ecosistemes durant milers d'anys.


Cal recordar que, davant episodis de pluja intensa com el que hem viscut, els ecosistemes inundables de l'Olla compleixen una funció clau: reduir l’abast i la intensitat de les inundacions al municipi. Durant un episodi de pluges fortes les maresmes de l'Olla actuen acumulant milers de litres d'aigua que, d'altra forma, anirien al clavegueram i saturarien encara més els sistemes d'aigües pluvials. A més, aquesta aigua s'infiltra de forma lenta però sostinguda a l'aqüífer deltaic, proveint d'aquest recurs l'agricultura del territori ... I, de retruc, beneficiant flora i fauna aquàtica protegida i d'importància europea.


Recordem que els hàbitats de maresma de l'Olla, protegits per directives europees, escassíssims al litoral mediterrani i claus per disminuir els impactes negatius de les inundacions continuen sent urbanitzables. Continuem lluitant per la modificació del PGM i l’ampliació de la ZEPA per preservar-los. #SalvemlOlla


bottom of page