top of page

Els prats humits de l'Olla i la seva important funció en cas de pluja intensa


Avui ha tingut lloc un episodi de pluja prou intensa de forma generalitzada a Catalunya, amb especial importància al Baix Llobregat. Durant uns minuts la zona humida de l'Olla del Rei ha rebut una precipitació notable. A Viladecans, per exemple, s'han arribat a recollir un total de 17 mm en un periode de mitja hora.

Una zona concreta de l'espai natural de l'Olla del Rei, d'elevat valor ambiental, presenta una estreta relació amb els periodes de precipitació intensa com el d'aquest mati, tant que aquests esdeveniments són part essencial de les característiques i el dinamisme natural de l'entorn. Es tracta dels prats humits inundables ocupats per comunitats de mànsega (Cladium mariscus), espartina (Spartina versicolor) i cesquera (Saccharum ravennae), entre d'altres.

Aquesta zona s'inunda temporalment de forma natural després d'episodis de pluja com el d'avui. No només es tracta d'un hàbitat d'elevat valor natural, amb espècies incloses en directives de protecció de la natura de caràcter europeu, patrimoni natural extremadament escàs per les seves peculiars característiques al nostre territori. És, a més, una àrea amb una important funció en cas de pluja intensa: permet la infiltració i posterior acumulació d'un rellevant volum d'aigua un cop el sòl s'ha saturat, evitant possibles inundacions en els barris immediatament annexos. D'aquesta forma, quan plou de forma considerable aquests prats inundables acumulen en superfície una quantitat important d'aigua, originant espais molt atractius per la fauna i contribuint a la difícil lluita contra les inundacions en un barri com el tractat, afectat de forma usual per les mateixes.

Imatge dels prats humits amb hàbitats d'elevat valor natural inundant-se durant el mati del 17/05/19. El volum d'aigua acumulat en superfície, així com el infiltrat de forma prèvia, contribueix a disminuir el risc d'afectacions per inundacions als barris propers.

Recordem que específicament aquest espai va ser salvaguardat de la urbanització l'any passat, gràcies a la important lluita ecologista portada a terme per la població organitzada de Castelldefels. No obstant, l'amenaça segueix i certs polítics proposen la destrucció de l'espai, del seu dinamisme natural i la seva funcionalitat, amb objectius com la construcció d'un pàrking al mateix. No només aposten pel vehicle privat quan el coneixement i la gestió territorial integrada, sostenible i conscient aposta sens dubte per reduir-lo. S'obliden de l'important paper d'aquests hàbitats en la regulació hídrica de barris com el de Granvia Mar. Urbanitzar l'espai implica impermeabilitzar definitivament la seva superfície, així com evitar la connexió amb l'aqüífer deltaic i eliminar la funció d'acumulació d'aigua superficial que ara mateix porta a terme l'hàbitat.

Sens dubte, ens trobaran dempeus davant qualsevol agressió a aquest espai natural, no només pel patrimoni natural que trobem al mateix, les espècies animals i vegetals d'elevat interès que hi viuen, sinó per la llarga llista de funcions que efectua sobre el correcte manteniment del nostre territori. D'igual forma, seguim d'aprop la lenta però constant recuperació ambiental de l'espai desprès de l'intent d'urbanització de l'any passat.


bottom of page