top of page

BASSES PER AMFIBIS: UN PROJECTE NECESSARI

La pèrdua de biodiversitat, a tots els nivells, és una de les problemàtiques més importants a les quals ens enfrontem com a societat. La destrucció de riquesa biològica, espècies i poblacions d'animals i plantes, diversitat natural i paisatgística, influeix de múltiples formes en el nostre desenvolupament i benestar. Revertir-la, o tractar d'aturar-la, és molt més que un deure: és una necessitat global. Recuperar espais naturals és una de les eines més eficaçes que tenim per fer-ho possible.


Els amfibis són el grup de fauna vertebrada més amenaçat del món, però també un dels grups més importants pel que fa a regulació i manteniment dels ecosistemes aquàtics. Evidentment, molts menys mosquits hauriem de patir si totes les nostres basses i aigües continentals tinguessin bones poblacions de granotes, gripauets i altres amfibis! Però aquest és només un dels múltiples beneficis que aporten. Tremendament delicats: requereixen tant el medi hídric com terrestre per completar el seu cicle vital. Durant l'estadi larvari, previ a la metamorfosi, ocupen majoritàriament masses d'aigua dolça en bones condicions. Un cop arriba la fase crítica passen a ocupar el medi terrestre, protagonitzant un dels canvis morfològics i fisiològics més radicals i espectaculars de la nostra fauna.


Granota verda (Pelophylax perezi) adulta, l'amfibi més abundant del delta del Llobregat i de l'Olla del Rei.


El delta del Llobregat es tracta d'una de les zones més pobres en amfibis de Catalunya. La destrucció de l'hàbitat, la pèrdua de punts d'aigua favorables on criar i la contaminació de les aigües han jugat un paper decisiu històric en la seva regressió i desaparició. A més, les espècies invasores han suposat un impacte contundent afegit. La major part d'amfibis que hi trobavem fa dècades, com el gripau comú (Bufo spinosus), són ara completament absents. D'altres com el gripau corredor (Epidalea calamita) són rarísimes i es troben al límit de l'extinció local. Al Garraf encara trobem una bona representació d'espècies característiques, però l'aïllament i pèrdua de connectivitat ecològica progressiva del massís respecte la terra baixa deltaica fa cada cop més complicada l'arribada i el flux d'individus (Els sistemes naturals del delta del Llobregat, 2018).


La contaminació de les aigües és (encara avui!) un problema clau pels nostres amfibis. Corredores, canals, llacunes i altres àrees aquàtiques naturals o artificials de tot el delta presenten unes condicions nefastes per l'aparició de la major part d'amfibis representatius de la nostra terra (i perfectes per plagues com els mosquits i pel desenvolupament de bacteris perjudicials per la salut pública!). Només espècies com la granota verda, prou resistent a la contaminació i degradació de les aigües, poden resistir als indrets menys transformats i degradats de les nostres llacunes. L'Olla del Rei no escapa a aquesta dinàmica, i avui en dia l'única espècie que ocupa en relativa abundància l'espai és la granota verda (arrecerada als espais amb menys espècies invasores i millor qualitat). D'altres amfibis com el gripau corredor o la reineta són només testimonials, i d'aparèixer patirien molt per trobar un indret òptim on cercar refugi o criar. El mateix ocorre amb altres espècies de grups com els odonats, coleòpters aquàtics o inclús plantes submergides. La falta d'aigües en òptimes condicions és un factor limitant per la colonització de vida salvatge d'elevat interès, no només amfibis.


És en aquest context que, amb el suport i a través del CEPA (Centre de Ecologia i Projectes Alternatius de Catalunya), hem accedit a una subvenció pública convocada per la Diputació de Barcelona que permetrà la realització de basses per amfibis a l'espai natural de l'Olla del Rei. Aquesta acció, prevista i convocada pel 17 d'Octubre previ contacte i crida a la participació de col·lectius afins i interessats, recuperarà petits espais amb aigües òptimes i de qualitat per espècies com les descrites, assolint un objectiu essencial per tal de millorar el patrimoni natural de l'entorn. La creació d'aquestes basses beneficiarà els amfibis, però no només a ells! Un bon grapat de vertebrats, macroinvertebrats i plantes aquàtiques seran potencialment afavorits per aquesta important actuació. L'absència de punts d'aigua en condicions a la zona humida de l'Olla del Rei, sumat als recurrents (i especialment intensos) episodis de contaminació per aigües fecals durant els últims anys, fa que aquest projecte sigui especialment necessari en l'actualitat.


Cartell de crida a la participació el proper 17 d'Octubre.


L'activitat es dividirà en dues fases: execució de les basses i revegetació i acondicionament de les vores. En la primera coneixerem els conceptes bàsics que s'han de considerar al crear una bassa per amfibis, i construirem les basses de l'Olla! Una activitat molt especial i per la qual recomanem portar guants. En la segona (especialment enfocada com activitat familiar) acondicionarem les vores de les basses i realitzarem una plantada d'espècies autòctones, que serviràn de refugi a amfibis, macroinvertebrats i d'altres vertebrats que utilitzin aquest nou entorn de gran interés per la biodiversitat del nostre poble. I per les voluntàries que executin les basses tindrem un dinar gratuït! Recordem també que es seguiràn totes les mesures sanitàries respectant el marc de prevenció vigent.


Us esperem el proper 17 d'Octubre!




bottom of page