top of page

EVITEM LA DEGRADACIÓ DE L'ESPAI NATURAL DE L'OLLA. #SELSHAANATLOLLA

A l’espai natural de l’Olla del Rei cap administració es fa càrrec de la neteja i manteniment de l’espai. Al llarg dels anys s’han anat acumulant moltes deixalles, escombraries, runa, travesses de la RENFE, New Jerseys de ciment, tubs del clavegueram, restes d’amiant, restes d’obres, etc. Hi ha zones on s’acumulen deixalles tòxiques, especialment a prop de l’actual zona de descans dels autobusos de la L96. Cal destacar que el propi aparcament irregular d'autobusos (recordem, afectant espai del campus i de la propia zona humida de l'Olla) constitueix en si mateix un impacte a eliminar, i la seva situació propera a la zona més degradada per l'acumulació de grans residus de l'espai requereix una solució imminent.


Vista de la zona amb més residus de grans dimensions de l'espai natural de l'Olla, al costat de l'estació irregular d'autobusos que afecta part de l'espai.


El propietari majoritari de l’espai és la Generalitat de Catalunya, però la gestió està cedida a la UPC i al PMT (Parc Mediterrani de la Tecnologia). L’Ajuntament afirma que al ser un espai privat- de propietat pública- no pot realitzar la neteja. Una opció seria que l’Ajuntament fes la neteja i li passes la factura al propietari, una opció legal que a vegades es porta a terme. Al final, ni la Generalitat, ni l’INCASOL, ni la UPC, ni l’Ajuntament duen a terme la neteja (retirada de runa i d’escombraries). Mentrestant ... l’espai es degrada. A vegades les administracions, abans d’urbanitzar un entorn, el deixen degradar per justificar així una suposada millora amb la urbanització (ho hem vist, per exemple, a la zona de El Castell, o a l'intent d'urbanització de Cal Trabal a l'Hospitalet).


Restes de New Jerseys de ciment a un tram del bosc de ribera de l'Olla del Rei.


Passen els anys i tot i la pressió de la població, ja que és una zona on moltes persones passegen, gaudeixen de la natura, i on sembla que existeix una voluntat política per conservar l'espai natural ... Ningú retira la runa acumulada ni neteja.


En els darrers tres anys la Plataforma Salvem l’Olla del Rei ha organitzat algunes jornades de neteja de l’espai. Aquestes jornades s’han fet per cridar l’atenció sobre la greu situació per tal que les administracions responsables se’n facin càrrec, ja que són elles qui ho han de fer. És una vergonya que haguem de ser els veïns i veïnes de l'Olla i de Castelldefels, sense pràcticament suport de les administracions responsables, les que organitzem jornades per netejar l'entorn. Tot i aquestes, la logística per retirar grans residus depèn de les administacions, a les quals exigim la seva retirada immediata.


Jornada de neteja del 19 de desembre de 2020 a l'Olla del Rei, portada a terme per la plataforma Salvem l'Olla amb l'ajut de desenes de veïns i veïnes del municipi.


La natura ha anat recuperant moltes de les zones degradades, per sort el bosc de ribera creix ràpid i amaga moltes de les deixalles, però considerem que un espai tan singular com l’Olla del Rei mereix una cura que no està tenint i que amb una mínima acció de manteniment i neteja milloraria moltíssim la seva situació.




És interessant veure com alguns materials no perillosos han sigut parcialment ocults per la vegetació i constitueixen actualment refugis de fauna d'interès. Cal criteri ambiental per seleccionar quins residus (la majoria) cal eliminar, i quins (pocs, però existents) no suposen cap risc i constitueixen un element en favor de certs grups faunístics de l'espai natural.


En la imatge d'exemple tub innocu parcialment cobert per vegetació i líquens, actualment ocupat per conills de bosc, vidriols i dragons comuns de l'espai natural de l'Olla.





Una proposta per solucionar aquest greu problema és determinar un òrgan administratiu gestor de tot l’espai que s’ocupi de la neteja, manteniment, recuperació, senyalització i organització d'activitats educatives mediambientals, etc., amb una dotació pressupostària ad hoc i personal especialitzat amb criteri mediambiental que no malmeti l’espai ni la seva flora i fauna estríctament protegida.


Gran impacte de la piràmide de travesses de ferrocarril abandonades a un tram del bosc de l'Olla i parcialment retirades a dia d'avui.


L’Olla del Rei no és un abocador! Exigim una ràpida restauració del medi natural d’un dels espais emblemàtics i més important zona humida del municipi de Castelldefels.




bottom of page