top of page

El temporal Glòria provoca seriosos problemes d'inundacions a Castelldefels i afecta a l’Olla del Re

No es tracta només de les conseqüències d’un temporal, sinó que hi ha altres factors que expliquen les inundacions: la manca de inversions de les administracions per solucionar el cicle de l’aigua a Castelldefels, la urbanització en zones d’inundabilitat natural, el nefast planejament urbanístic del passat, i els efectes del canvi climàtic a la nostra costa.


Com la plataforma Salvem L’Olla del Rei ha alertat en repetits cops, el desaiguat de la Corredora Mestre al mar no s'està fent correctament, ja que l'aigua no pot sortir de forma natural al mar. Amb l’actual temporal, aquest fet s’aguditza degut a la llevantada, les baixes pressions, la manca de pendent i l'increment del nivell del mar.


Desembocadura de la Corredora obturada per la sorra


A la Corredora Mestre no hi ha prou pendent natural per desaiguar, i les administracions ho saben des de fa temps. Les inversions que calia fer per construir una planta de bombeig d'aigua per part de l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) i solucionar la problemàtica no s'han fet. L'aigua es pot acumular i sortir per algun altre cantó, sent un perill per l’estat de l’estany de l’Olla del Rei i per la pròpia ciutadania. Tornem a exigir a l'Alcaldessa que demani amb urgència a l'ACA aquesta important inversió.


Mapa amb la corredora i ubicació de la planta de bombeig


Finalment, degut a les fortes pluges d’aquests dies, la corredora s'ha desbordat. L'estany de l'Olla del Rei està complint una de les funcions per les que va ser creat: Està absorbint al màxim de capacitat l'aigua, i els prats humits mostren un altre cop un dels seus importants serveis ecosistèmics: acumular grans volums d'aigua en episodis de pluja intensa fent disminuir els volums potencials als barris annexos.


Prats humits i estany de l'Olla del Rei el 21 de Gener


l risc d'inundabilitat és, de base, enorme a zones com els barris Mar-i-sol o Granvia Mar degut a la pròpia morfologia i origen del territori: són antigues maresmes, dessecades d'antic i topogràficament situades a depressions inundables deltaiques. Hi havien inundacions i hi haurà inundacions, producte d'un planejament urbà que ha consumit a maresmes i llacunes litorals sense considerar la seva funcionalitat hídrica (acumular aigua en moments com l'actual).


Tota la Rambla Marisol, des de l'Avinguda Màlaga fins al carrer Barcelona, era intransitable: La riera havia sobreeixit i inundava un pam la calçada. El carrer Pi Tort i molts dels carrers del barri Granvia Mar, al voltant de Rambla Marisol també són intransitables. Els passos de l’avinguda Màlaga i Avinguda Pineda sota del ferrocarril han quedat inundats. Les afectacions en immobles, vehicles i mobiliari urbà són quantioses.



Amb l’abocament d’aigües grises dissoltes amb aigües pluvials, i al no poder desaiguar al mar, la contaminació entra a l’estany de l’Olla del Rei provocant greus mortaldats de peixos. Reclamem solucions urgents al tractament de les aigües grises a tota la zona de Castelldefels, Gavà i Viladecans per aturar aquest delicte contra el medi ambient i les fortes inundacions.



Per això:

- Demanem solucions al cicle de l'aigua de forma immediata a Castelldefels, el perill de inundacions en alguns barris augmenta cada dia que passa degut la manca d’inversions, i agreujar pel canvi climàtic.

- Interpel·lem a l’Alcaldessa per reclamar davant de l’ACA i l’entitat Metropolitana del Medi Ambient les inversions necessàries.

- Demanem la construcció de la planta bombejadora d’aigua per part de l’ACA, que ha de facilitar la sortida de l’aigua al mar i evitar inundacions als barris de Castelldefels i contaminació a l’Olla del Rei.

- Exigim aturar la urbanització, la impermeabilització amb asfalt i ciment, de més hectàrees de sòl que ara ajuden a filtrar i reduir els efectes negatius dels aiguats per prevenir inundacions.

- Reclamem la modificació immediata del PGM per garantir que les zones inundables de l’Olla del Rei es mantenen sense construir.

bottom of page