top of page

Gran èxit a la manifestació contra els vessaments d'aigües residuals i per salvar l'olla del rei!

El passat 17 de juliol de 2020 serà una altra data històrica per la lluita mediambiental i ecologista al municipi de Castelldefels i al Baix Llobregat! Un altre cop, el poble ha reivindicat de forma contundent que cal una solució urgent als vessaments d'aigües residuals reiterats i criminals, que amenaçen el medi ambient, la nostra platja, el nostre mar i la propia zona humida de l'Olla del Rei. A més, la població mobilitzada demostra l'enorme interès existent per salvaguardar la poca natura que queda a Castelldefels, essent l'espai natural de l'Olla del Rei l'última zona humida que queda al front deltaic municipal, els boscos i maresmes de la qual estan encara amenaçats per la urbanització!



Tot i les dificultats derivades de la pandemia que ens assoleix, i recordant les mesures per salvaguardar la nostra salut, al voltant de 300 persones van assistir a la manifestació, que s'inicià just davant de l'ajuntament: calia recordar a l'administració que són responsables directes de la modificació del PGM per tal que no siguin urbanitzables els espais entre els carrers Pi Tort, Barcelona i l'estany de l'Olla, ja que vulnerarien directives i legislació europea de protecció dels hàbitats naturals. A aquest entorn trobem la última maresma i els últims boscos de ribera de Castelldefels, encara avui amenaçats! A més, tot i que els responsables directes dels vessaments d'aigües residuals siguin l'ACA i l'AMB, degut a anys de despreocupació i falta d'inversió, l'ajuntament ha desenvolupat un paper poc contundent en la denúncia i reivindicació d'unes aigües netes i de qualitat. No va ser fins just el dia abans de la manifestació (casualitat?), el 16 de juliol, quan la institució va fer pública la seva voluntat de "estudiar possibles accions legals contra l'ACA pels vessaments sistemàtics d'aigües residuals". Com sabeu, la plataforma ja s'ha mobilitzat en aquest sentit des de principis de maig.



Entre els càntics més escoltats durant la mobilització destaquem alguns com: Salvarem l'Olla del Rei! No, no, no a la contaminació! o Miranda, escolta, l'Olla es revolta!


Recordem que defensar el medi ambient no és només una opció, és una necessitat. El benestar social, la qualitat de l'aire i de l'aigua, el risc d'inundacions, la biodiversitat o la nostra salut depenen intrínsecament de la cura que tinguem del medi ambient més immediat. Castelldefels és un municipi on els espais naturals són una anècdota, ja que el paisatge urbanitzat és dominant. Durant dècades l'administració s'ha preocupat poc, permetent que perdessim quasi la totalitat d'espais naturals propis del nostre front deltaic. En l'actualitat, l'únic exponent dels ecosistemes deltaics que pertocarien a la zona és l'espai natural de l'Olla. Precisament per això és essencial, no només per la nostra generació sinó per les que vindràn, que assegurem i garantim la preservació d'espais naturals com el de l'Olla del Rei!



Hem d'agrair d'especial forma a totes les entitats, col·lectius i lluites properes que s'han sumat i han participat activament en la preparació, difusió i lluita, així com a totes les implicades en l'organització. Juntes som més fortes! Defensarem amb tot el poc delta que ens queda! No ens prendran ni un pam de terra.


Ahir com avui, la lluita és l'únic cami! Seguirem per la natura, la salut pública i el futur! Seguirem pel medi ambient, per les que som i per les que vindràn!


I SALVAREM , I SALVAREM, I SALVAREM L'OLLA DEL REI!




bottom of page