top of page

GRAN ÈXIT POPULAR I AMBIENTAL: LA BASSA DE LA REINETA ACABA DE NÉIXER!

Actualizado: 25 oct 2020

El passat dissabte 17 d'octubre es portava a terme una acció ambiental i en favor de la biodiversitat d'especial importància per l'Olla del Rei i Castelldefels, el disseny i construcció d'una bassa pel grup de vertebrats més amenaçats del món: els amfibis! Una gran participació popular va assegurar que les feines necessàries per enllestir aquest projecte ciutadà, ambiental i científic siguessin un èxit. Respectant les mesures sanitàries vigents, les voluntàries i assistents van tenir un paper cabdal en la finalització d'aquest projecte ambiental. D'aquesta forma, s'iniciava el llarg camí d'aquest node de biodiversitat local que ha de beneficiar a un grup animal especialment beneficios per la nostra societat. El projecte ha sigut dinamitzat per la plataforma Salvem l'Olla del Rei, gestionat i executat pel Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), i subvencionat per la Diputació de Barcelona en el marc d'una ajuda per millorar i recuperar zones humides continentals d'elevat valor i potencial.


La bassa per amfibis proporcionarà un hàbitat de elevat valor per espècies habituals, escasses o anecdòtiques a l'entorn de l'Olla: com la reineta (Hyla meridionalis), que dona nom a la bassa, la granota verda (Pelophylax perezi), el gripau corredor (Epidalea calamita) o el gripau d'esperons (Pelobates cultripes). Totes elles són espècies d'interès en el control de plagues i potencialment beneficiades per aquesta acció. A la maresma de l'Olla (a pocs metres de la bassa de la reineta) ja trobem poblacions de granota verda i individus de gripau corredor, fet que justifica la ubicació designada per incrementar i potenciar enormement l'èxit d'aquest grup biològic. També podran aparèixer espècies d'ocells que, com els amfibis, es troben protegits i són d'elevat valor: a destacar el martinet menut (Ixobrychus minutus), el martinet blanc (Egretta garzetta) i el blauet (Alcedo atthis). I més! No ens oblidem d'un dels grups animals que mostren més querència per aquests entorns: les libèl·lules, uns grans depredadors dels quals tenim un bon grapat de representants a l'Olla, com el parot cuanegre (Orthetrum cancellatum) o l'emperador (Anax imperator), també interessants pel que fa a control de plagues.




La bassa de la reineta es tracta d'una bassa temporal, amb un hidroperiode fonamentalment depenent de la pluviometria anual. Això vol dir que, durant l'estiu i en moments de l'any amb escassetat de pluja, serà normal que la bassa s'assequi completa o parcialment. Aquest fenòmen no és cap impediment per amfibis com el gripau corredor (que pot completar la metamorfosi en tan sols 24 dies!). Precísament la pluviometria anual donarà major complexitat i dinamisme als amfibis de la bassa, potenciant en anys més secs espècies com el gripau corredor i en anys més humits espècies que cerquen hidroperiodes més llargs. Un fenòmen similar s'ha observat a altres basses ubicades a parcs naturals i maresmes de l'entorn mediterrani peninsular.


Així, s'inicia el camí d'un microhàbitat valuós nascut gràcies a la voluntat popular de millorar el nostre medi ambient i beneficiar la biodiversitat de Castelldefels. Haurem d'esperar mesos, en un procès digne d'estudi, per analitzar com la vegetació aquàtica, subaquàtica i palustre colonitza lentament el perímetre i l'interior de la bassa. Un cop donat (o durant) aquest fenòmen ja algún amfibi podrà apropar-se a explorar la bassa, descobrint un nou punt d'aigua idoni pel seu cicle vital. Caldrà esperar més per la primera posta, possiblement de gripau corredor (una de les espècies que, tot i ser quasi impossible de detectar durant el dia pels seus hàbits nocturns, pot utilitzar ràpidament basses de nova creació), i detectar les primeres granotes verdes saltant a l'aigua, cantant o reposant a la vora de la bassa.



Granota verda, blauet i parot cuanegre, algunes de les espècies que es podran beneficiar de la bassa per amfibis de l'Olla del Rei.


Recordem que en aquest entorn trobem maresmes i jonqueres de rereduna amb hàbitats i espècies vegetals protegides per directives europees (D. Hàbitats 92/43/CEE), on es mantenen poblacions de plantes objecte de mesures de preservació i conservació com l'espartina (Spartina versicolor), la mànsega (Cladium mariscus) o la cesquera (Saccharum ravennae). La bassa de la reineta complementarà aquest entorn natural, generant un nou indret aquàtic d'elevada importància per la biodiversitat del nostre territori.


Algunes de les fotografies de la jornada de voluntariat!



Video divulgatiu on la biòloga Marta Segarra i el biòleg Claudio Bracho expliquen la importància d'una bassa per amfibis, eix clau per la biodiversitat més amenaçada.


La zona on s'ubica la bassa també va ser seleccionada per tal de restaurar un espai concret molt afectat per l'intent d'obres de l'ICFO l'any 2018. Aquestes van afectar l'entorn i van deixar diversos punts amb una acumulació de sòl al·lòcton que dificultava enormement l'aparició de vegetació i la recuperació dels hàbitats protegits. Així, la nova bassa ha servit per eliminar un punt hostil per la biodiversitat i la natura de l'espai natural de l'Olla del Rei.



Vista de les característiques del punt concret on s'ha ubicat la bassa: l'abans i l'ara. Ara cal veure l'evolució i com és el després a mesura que la vegetació recupera l'espai ;)


Agraïm enormement i especialment la participació activa i entusiasta de la pobació en aquesta acció ambiental, així com la implicació directa i ajuda proporcionada pel CEPA, i la selecció i valoració positiva del projecte (així com la subvenció) per part de la Diputació de Barcelona. Seguirem treballant per preservar la millor zona humida de Castelldefels, els seus hàbitats i espècies protegides, i la biodiversitat del nostre poble!


Salvem l'Olla!



bottom of page