Greu abocament d’aigües fecals a Castelldefels durant el període de confinament

  • La plataforma Salvem l’Olla del Rei denuncia un greu episodi de contaminació durant el període de confinament pel Covid-19.

  • Denuncia la opacitat i la manca de transparència per part de les administracions en no haver informat a la ciutadania

  • La Plataforma l’Olla del Rei exigeix a l’Ajuntament de Castelldefels que defensi la salut pública i denunciï per delicte ecològic a l’ACA i a l’Entitat Metropolitana del Medi Ambient.

La Plataforma Salvem l’Olla del Rei denuncia que s’ha produït un greu vessament d’aigües residuals a la corredora mestre de Castelldefels, que posa en perill la salut pública i la fauna i la flora de l’espai natural de l’Olla del Rei.

L’Ajuntament de Castelldefels va informar ahir -dues setmanes desprès dels fets i quan els ciutadans van poder sortir per primer cop de casa- que s’havia produït un trencament de la canonada que transporta les aigües residuals de la planta de bombejament de Castelldefels (ubicada a la zona de la UPC) cap a les plantes de tractament de Gavà / Viladecans.

Es tracta del tercer trencament de la canonada desprès dels episodis de l’estiu de 2019, que va provocar el tancament de la platja uns dies, i de l’episodi de gener de 2020 quan la Estació Elevadora d’Aigües Residuals (EAR) de Castelldefels va estar abocant aigües residuals durant 3 dies al canal.


La Corredora Mestre, canal que recull les aigües pluvials de Castelldefels, només hauria de traslladar les aigües pluvials al mar a l’alçada de la plaça de les Palmeres. El fet que es produeixin aquests vessaments d’aigües fecals, fa que aigües sense depurar recorrin part del municipi a l’aire lliure per acabar en la platja a la zona de bany, amb el perill per la salut que això comporta.

Testimonis dels pagesos propers a l'Estació Elevadora d’Aigües Residuals de Castelldefels han informat a la plataforma que, en les passades setmanes, es va produir un vessament continuat d’aigües fecals a la corredora durant dies i que desenes de camions cisterna van estar recollint una part del vessament, mentre es reparava la canonada.

Tanmateix, una part del vessament no va poder ser recollida. Les conseqüències són visibles dues setmanes després: els residus orgànics procedents dels clavegueram segueixen flotant des de la Rambla Marisol fins a la Plaça de les Palmeres, la pudor al voltant de la corredora és insuportable. No va estar fins ahir, primer dia de la Fase 0 del desconfinament, que els residents de Castelldefels han pogut observar el mal estat de les aigües.

La Plataforma Salvem l’Olla del Rei exigeix a l’Ajuntament de Castelldefels que defensi la salut dels residents i denunciï a l’Agència Catalana de l’Aigua i a la Entitat Metropolitana del Medi Ambient per delicte ambiental i per el mal funcionament reiterat del sistema de recollida d’aigües grises.

També demana a l’ACA i a la Entitat Metropolitana del Medi Ambient que prioritzi les inversions necessàries per tal que no es tornin a produir abocaments d’aigües fecals, que posen en perill la salut pública de la ciutadania, la qualitat de les aigües i la vida de la flora i la fauna de l’estany de l’Olla del Rei. Estany que està inclòs a l'inventari de zones humidess de Catalunya i és l’habitat de nombroses espècies protegides com el Martinet Menut (Ixobrychus minutus), l’espartina(Spartina anglicà) i l’Eriçó Clar (Atelerix algirus), entre d’altres.

Fotografies

Foto 1: recorregut de la corredora mestre (canal d’aigües que recull les aigües pluvials de Castelldefels) en el cercle groc ubicació de la Estació Elevadora d’Aigües Residuals (EAR) de CastelldefelsFoto 2: Estació Elevadora d’Aigües Residuals (EAR) ubicada a la zona del Campus del Baix Llobregat de la UPC. Propietat de la AMB i Agbar.Foto 3: El tub de la Vergonya. Tub per on l’Estació Elevadora d’Aigües Residuals (aboca les aigües grises al canal d’aigües pluvials quan no pot bombejar a Gavà i Castelldefels. Segons testimonis l’abocament va durar dies, desprès de l’episodi de pluges.Foto 4. Sortida al mar de la Corredora mestre a l’alçada de la Plaça de les Palmeres el dia 2 de maig, 10 dies després de l’Abocament


Foto 5 i 6: Matèria orgànica humana surant a la corredora mestre de Castelldefels a l’alçada de la Rambla Marisol.

Salvem l'olla del rei

Campus UPC, Castelldefels. Baix Llobregat.

olladelrei@hotmail.com

  • Twitter Salvem l'Olla del Rei
  • Instagram Salvem l'Olla del Rei
  • Facebook Salvem l'Olla del Rei

© 2019 Plataforma Salvem l'Olla del Rei

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now