top of page

NI UN VESSAMENT MÉS! La salut i el medi ambient de castelldefels, en joc

Entre el 14 i el 17 d'abril de 2020 l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha reconegut que es van vessar un mínim de 19.600 metres cúbics d'aigües fecals de forma directa i sense cap tipus de tractament ni depuració a la corredora mestre de Castelldefels, és a dir, l'equivalent a 8 piscines olímpiques plenes de materia orgànica putrefacte i en descomposició, el que suposa un risc flagrant i màxim cap a la salut pública, a més d'un impacte ambiental criminal.


Recordem que aquestes aigües superen més de 2.800 vegades els límits de enterococs i E. coli establerts per la UE (Directiva 2006/7/CE). La font d'aquestes dades és la propia AMB, i evidencia que en vessaments com el d'aquest abril (2020) la concentració del bacteri Escherichia coli va arribar a 1.400.000 UFC/100 ml a l'aigua de la plaça de les Palmeres (el limit permès és de 500 UFC/100 ml). Al tub de la vergonya, a metres de l'Olla, va arribar als 2.400.000 UFC/100 ml!


La corredora mestre connecta amb l'estany de l'Olla del Rei a l'extrem occidental, i amb la platja de Castelldefels a la desembocadura (concretament a la Plaça de les Palmeres), els dos espais on l'impacte d'aquest atemptat al medi ambient, la salut pública, el benestar social i la natura té un efecte més notori i devastador. Recordem que la llacuna de l'Olla es troba protegida per legislació vigent en el marc de l'inventari de zones humides de Catalunya.


Entre l'agost de 2019 i el maig de 2020 la AMB reconeix que s'han produit un mínim de 7 episodis de vessament d'aigües residuals, on l'estació bombejadora d'aigües residuals de Castelldefels ha deixat de funcionar, i en 5 ocasions els vessaments d'aigües fecals descrits van afectar de forma significativa a les rieres i corredores. (Veure Taula 1)



Taula 1. En aquesta taula es detallen els dies de no funcionament, el motiu, si es va notificar abocament d'aigües fecals a les rieres d'aigües pluvials i el volum estimat de l'abocament. Gràcies a el grup ecologista Les Agulles de Gavà hem pogut conèixer aquesta informació en el marc de la llei de transparència.



En relació a l'abocament d'aigües fecals de l'agost de 2019 es van vessar un mínim de 8.970 metres cúbics d'aigües residuals, en plena temporada de bany. A més, la taula exposada no mostra els episodis de vessaments més recents de l'any 2020, documentats per la ciutadania i la propia plataforma. El medi natural de Castelldefels i la salut de la ciutadania estan en joc.


Exigim les inversions necessàries per revertir aquesta situació per procediment d'urgència. Cal un projecte d'obres i accions definit, nítid i transparent de forma imminent. Volem i exigim la màxima informació per i cap a la ciutadania, ja que el risc de dilacions, promeses incomplertes i ajornaments és enorme. I som conscients de que NO PODEM ESPERAR MÉS! A més, durant el plantejament i execució, caldrà aplicar mesures correctores a molt curt termini per evitar el dany de futurs vessaments abans que l'obra entri en funcionament.


SEGUIREM! PROU DELICTES AMBIENTALS A CASTELLDEFELS I AL DELTA!



bottom of page