top of page

Les Orquídies de l'Olla: tresor del delta

Un any més, la riquesa d'orquídies de l'espai natural de l'Olla del Rei és una mostra de l'enorme valor ambiental d'aquesta zona humida. Les dades són notables: aquest 2022 hem arribat a la xifra de fins a 5 espècies d'orquídies silvestres detectades a l'Olla, amb poblacions que en alguns casos superen els 100 peus. Les espècies detectades fins el dia d'avui són: l'abellera vermella (Ophrys tenthredinifera), l'abellera aranyosa (Ophrys sphegodes), l'abellera fosca (Ophrys fusca), l'abellera apífera (Ophrys apifera), i l'abellera de mirall (Ophrys speculum). Per algunes d'elles, com l'abellera aranyosa o l'abellera apífera, la població de l'Olla del Rei supera el centenar de peus. És a dir, és una de les poblacions més destacables del delta del Llobregat.



Abellera de mirall (Ophrys speculum) a l'Olla del Rei. 17/04/2022 - Foto de Blanca Costa



Recordem i informem que les orquídies tenen un dels cicles vitals més complexos, delicats i espectaculars de tota la flora mundial. Les flors de les orquídies que trobem a l'Olla (abelleres) imiten la forma de la femella d'insectes pol·linitzadors molt específics, esperant que per aquesta atracció el mascle de l'insecte (confós completament per la planta) intenti copular amb la suposada femella. Aquesta estratègia d'engany sexual possibilita la pol·linització de diverses flors, en intentar el mascle d'abellot copular amb diverses orquídies de la població (passant el pol·len d'una flor a una altra a mesura que ho intenta). Podeu imaginar la vulnerabilitat de les orquídies a les davallades d'insectes ... Amb la pèrdua d'una sola espècie d'abellot en un lloc concret, es pot condemnar tota una població d'orquídies.


Però això no és tot! Perquè una llavor de les nostres orquídies pugui germinar i donar lloc a un individu adult és estrictament necessària la micorrizació: és a dir, la "col·laboració" d'un fong específic que viu al subsol. Això és perquè les llavors d'orquídia no tenen prou nutrients per desenvolupar-se per si mateixes en la primera fase de la seva vida. Les micorrizes són crítiques, la llavor no disposa de prou energia, i sense aquesta aportació extra mai podria esdevenir la magnífica flor característica d'aquestes plantes.



Imatges d'arxiu d'orquídies silvestres de la zona humida de l'Olla del Rei. Fotos de Judith Siches, Blanca Costa i Claudio Bracho.


És responsabilitat de tothom, especialment de les institucions, el manteniment d'aquest magnífic tresor natural que significa allotjar tal riquesa d'orquídies als hàbitats de l'Olla del Rei. La plataforma Salvem l'Olla del Rei seguim en contacte amb les institucions implicades - Ajuntament de Castelldefels, Consorci del delta del Llobregat i PMT/UPC principalment - per tal d'aconseguir la preservació d'aquest tresor botànic. Des de la descoberta d'aquestes poblacions d'orquídies (fa més d'un any), i tot i les promeses de l'Ajuntament, encara no s'ha portat a terme cap acció que garanteixi mínimament la protecció d'aquesta flora endèmica i d'elevat valor biològic.


Les accions que demanem s'han portat a terme amb èxit a espais naturals propers i cerquen evitar impactes negatius sobre les orquídies, assolint la seva preservació i correcte manteniment. Un dels entorns on s'han executat actuacions similars ha sigut al Remolar-Filipines, a Viladecans, o a la Pineda de Can Camins, al Prat de Llobregat. En ambdós casos s'ha senyalitzat i perimetrar cada població d'orquídies, evitant el trepig de persones i animals (fatal per les orquídies), així com monitorant l'evolució de les poblacions. En aquests moments seguim en contacte amb PMT/UPC per tractar d'engegar, d'una vegada per totes, les actuacions indicades.


Salvarem l'Olla del Rei!


bottom of page