top of page

Perquè s'inunda castelldefels?

El número de la revista municipal de El Castell del mes de Novembre dedica dues pàgines a explicar la situació de les inundacions a Castelldefels i perquè s'inunda tant sovint alguns barris de la ciutat. Compartir informació és molt positiu, especialment pel que fa a la Bomba de Impulsió que cal construir al C/ Aragó i que fa més de 20 anys que està planificada i no executada, tanmateix considerem que cal profunditzar en les causes de les inundacions recurrents al nostre municipi:





- Quasi el 100% del terreny deltaic a Castelldefels està urbanitzat, es tracta de un territori inundable de forma natural.


- Molts dels barris actuals es van construir sobre zones inundables i maresmes que es van dessecar però que s'inundaven històricament.


- Alguns barris estan a pocs metres sobre el nivell del mar... l'aigua pluvial que no es flitra o s'evacua a mar s'acumula.


- La preservació de sòl no urbanitzat (infiltració) + zones humides inundables és clau per l'aigua que, altrament, inundaria barris i saturaria el sistema de clavegueram encara més.



La "L" de l'Olla del Rei, espai natural no urbanitzat amb hàbitats protegits però en risc d'urbanització, clau pel que fa a infiltració a l'aqüífer deltaic i apaivagament del risc d'inundacions als barris propers.


- L'Olla del Rei i la maresma de l'Olla (zona no urbanitzada que cal preservar!) acumulen un gran volúm d'aigua, però no només la visible quan plou i s'inunden al màxim. Si s'urbanitzes aquesta zona la situació empitjoraria molt, i es perdria una gran entrada d'aigua a l'aqüífer.


Maresma de l'Olla la primavera de 2020, un paradís per grups d'animals protegits com els amfibis o ardeids com el martinet menut. L'aigua de pluja infiltra a l'aqüífer i, si la pluja és prou intensa, s'acaba acumulant generant ecosistemes d'elevada importància i en regressió a nivell mundial.


- Cada m2 de sòl no urbanitzat equival a menys aigua al sistema de clavegueram i/o inundant carrers.


- Puntualment es barregen aigües residuals i pluvials, causant greus problemes als barris inundats, com va passar durant el Glòria (es van contaminar 2 instituts).


- L'estany de l'Olla actua com un estany de laminació, però és molt més! Cal destacar que des 2013 està al Inventari de Zones Humides de Catalunya (=PROTEGIT) per la seva elevada biodiversitat, presència d'espècies estrictament protegides, així com hàbitats naturals.


En definitiva, el cas de les inundacions a Castelldefels té molt a veure amb la mala gestió de l'urbanització del territori que durant anys ha imperat a casa nostra, prioritzant beneficis a curt termini per seguretat, preservació del medi natural, salut i futur. Les terres deltaiques de Castelldefels són inundables, i el manteniment i recuperació d'espais naturals i zones humides va lligat a la lluita contra les inundacions. Recuperar espais naturals permet, en aquest cas, que l'aigua segueixi altres vies que no impliquin saturar el clavegueram (cada cop en majors dificultats degut als més recurrents fenòmens de pluges torrencials i la pujada progressiva del nivell del mar, vinculats també al canvi climàtic). Ja es tard per refer grans errors del passat, però estem a temps de no cometre més! Preservem l'última zona humida de Castelldefels amb dinàmiques d'inundació de maresma, garantim futur al node de biodiversitat més important del municipi en quant a riquesa biològica i, de pas, aconseguim així reduir el risc d'inundacions a barris propers i la sobresaturació dels sistemes de clavegueram de la part baixa del terme.




bottom of page