top of page

S'esgota la paciència: 3 anys desprès, l'olla segueix urbanitzable

Actualizado: 19 ene 2021

Paciència, paciència, paciència ... Així des de 2018. Aquesta paraula es porta repetint de forma indefinida a les reunions que la plataforma ha mantingut amb representants de les diferents administracions implicades en el futur de l'Olla del Rei. Ara ja tothom coneix l'important valor natural de l'Olla, així com les espècies i hàbitats protegits que s'hi troben ... Validats per diagnosis ambientals o publicacions científiques recents (vegeu entre d'altres Torre 2011 i Pino 2018). No obstant això, terrenys amb hàbitats de maresma, espartinar, rereduna, o bosc de ribera d'elevat valor segueixen sent urbanitzables l'any 2021. Terrenys on, a més, s'hi troben espècies estrictament protegides com el martinet menut (Ixobrychus minutus), el xot (Otus scops), l'esparver (Accipiter nisus) o el gripau corredor (Epidalea calamita), entre moltes altres. La lluita va començar el 2018, i veure que tres anys després... Tot i les bones paraules de múltiples i diversos polítics... la situació de planejament urbanístic de l'Olla no ha canviat ens porta on estem ara: no ens queda ni gota de paciència.


Un procés de modificació del planejament no es fa en un dia ... Més amb diverses administracions implicades. Però NO és normal que es triguin més de tres anys en simplement iniciar un tràmit com aquest. I en aquest panorama apareixen elements que ens fan saltar totes les alarmes i perdre la paciència ... Entre d'altres, hem sigut coneixedores que pròximament les diverses administracions implicades en aquesta modificació urbanística (amb l'objectiu de reordenar el planejament per salvar l'Olla) mantindran una reunió per veure quin és l'estat de la qüestió avui dia. Des de la plataforma vam demanar poder participar, amb la limitació de persones i condicions que es consideressin adients, per tal de conèixer de primera mà com es desenvolupa la negociació del nou planejament i aportar el nostre coneixement respecte als hàbitats, fauna i flora de l'espai a preservar. A més, consideràvem que seria un exercici de transparència per part de l'administració local, al permetre a la ciutadania més implicada observar com es porta a terme el procés de modificació urbanística (modificació del PGM) que ha de portar a la protecció de la major i més important zona humida del municipi de Castelldefels. Ni més ni menys: l'Olla del Rei.





Tanmateix, s'ha denegat la participació de la plataforma. Aquesta reunió es portarà a terme entre INCASOL i Ajuntament (entre d'altres), i és d'extrema importància, ja que es parlarà en detall com hauria de quedar el nou planejament urbanístic per la zona humida de l'Olla (quines zones deixen de ser urbanitzables, i passen a ser potencialment incloses a l'inventari de zones humides de Catalunya). Evidentment des de la plataforma pensem que l'element prioritari i central en aquesta negociació ha de ser preservar els hàbitats i espècies protegides i de valor europeu de l'Olla del Rei, garantint la connectivitat ecològica de l'espai amb la protecció íntegra de la "L" de l'espai natural. La mateixa legislació ambiental vigent, així com informes exhaustius recents (entre d'altres l'informe de l'Estat de la Natura a Catalunya 2020), indiquen la necessitat de garantir i millorar la protecció de les zones humides, així com de portar a terme les modificacions (entre d'altres de planejament, veure per exemple el Decret 2/2008) necessàries per assegurar la supervivència de fauna protegida com la que trobem a la zona humida de l'Olla.


Article del Decret legislatiu 2/2008, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de protecció dels animals vigent a Catalunya.


Des de l'administració local ens han assegurat que posteriorment a aquesta reunió se'ns transmetrà com avança la modificació del PGM. Recordem que aquesta modificació urbanística ja és un deute que comença a ser insuportable, ja que és totalment inconsistent i hipòcrita que es mantinguin hàbitats i espècies protegides i incloses a directives europees sota l'amenaça constant de la urbanització. Tot i això, no entenem quina és la por a que la plataforma pugui veure in situ com es desenvolupa aquesta negociació... I realment temem que interessos monetaris i urbanístics acabin imposant-se a la legislació i patrimoni ambiental. Aquesta sí que seria una raó per excloure a la plataforma d'una reunió com aquesta, ja que evidentment difondriem a la ciutadania com els interessos monetaris passen per sobre dels interessos ambientals (és a dir, del futur i benestar de totes). Recordem, també, que és el mateix ajuntament el que porta temps... Anys, de fet, proclamant una suposada comissió de treball on totes les parts implicades posarien la seva part per definir el futur d'aquest espai natural.


Hem sigut coneixedores de l'interès de l'ajuntament en vincular la modificació urbanística per salvar l'Olla a una altra modificació al nord de l'autopista, on es preveuen nous habitatges. Aquesta altra zona no té relació amb els hàbitats i espècies protegides en risc de l'Olla. Sembla doncs que per l'administració és més important aconseguir guanys fiscals per futures millores urbanes que el patrimoni natural, legislació ambiental i benestar cap a la població que aporta l'Olla del Rei.



Figura extreta de l'informe Estat de la Natura a Catalunya 2020.



Les zones humides són un dels hàbitats més amenaçats mundialment. A Catalunya, la pèrdua més gran de biodiversitat durant els últims anys s'ha donat a les zones humides, entre d'altres per la seva contaminació o pèrdua d'hàbitat derivada de la urbanització i fragmentació. L'Olla del Rei és la major zona humida de Castelldefels, un espai on s'han detectat (entre d'altres) més de 150 espècies d'ocells, i flora especialment escassa.


A l'Olla, a més, trobem una de les majors alberedes de tota l'àrea metropolitana de Barcelona ... Hàbitat d'importància estratègica per millorar la qualitat de l'aire a una regió tan densament poblada i amb tants problemes sanitaris derivats de la contaminació atmosfèrica. En la modificació del planejament urbanístic de l'Olla del Rei no només està en joc un patrimoni natural de tota la ciutadania de Castelldefels, sinó el benestar futur de les nostres filles, néts i properes generacions.


L'albereda és el bosc d'àlber (Populus alba) de l'Olla del Rei, hàbitat inclòs a directives europees de protecció de la natura, aliat en la lluita contra la contaminació atmosfèrica, i que a l'Olla segueix en risc d'urbanització degut a l'inacció de les administracions.



Seguirem lluitant, tingueu-ho clar, per salvar íntegrament l'espai natural de l'Olla del Rei: la millor i major zona humida de Castelldefels. Us esperem als carrers, a les properes activitats i accions.



bottom of page