El periode de l'any que va de finals d'estiu a principis de tardor (ara!) és un dels millors per observar una gran diversitat d'aus a les zones humides del nostre marc geogràfic. El final de la temporada estival ve marcat pel retorn als refugis d'hivern de milions d'ocells migrants. Un cop acabada la temporada de cria a Europa toca marxar, alguns fins el llunyà i semidesèrtic Sahel, d'altres cap a les formacions forestals tropicals de Ghana o Nigèria, o molt més lluny! El viatge és duríssim, i un bon nombre d'individus no arribaràn a destí (o sí, però no tindran sort de tornar al nostre continent). D'altres, els supervivents, seguiran formant part d'aquest espectacular esdeveniment anomenat migració.
Mastegatatxes, papamosques grisos, ballesters, tallarols de garriga, orenetes vulgars i cuablanques, arpelles, mosquiters de passa ... La llista d'espècies migrants que utilitzen aquests dies l'Olla del Rei és més que destacable!
Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca), ocell migrant transaharià fotografiat aquests dies a l'Olla del Rei. Aquestes setmanes els boscos de ribera de l'Olla acullen un bon nombre de mastegatatxes, que caçen insectes i utilitzen l'albereda per descansar abans de continuar el seu viatge cap a terres africanes.
Video d'un dels mastegatatxes (Ficedula hypoleuca) observats aquests dies als boscos de ribera de l'Olla del Rei.
No obstant, no tots els migrants pasen l'hivern al sud del Sàhara (i no tots els ocells són migrants!). També en aquesta època començen a arribar espècies migradores intraeuropees, que nidifiquen al centre o nord del continent i passen l'hivern amb nosaltres, a la "menys hostil" regió Mediterrània. Obviament, els ocells residents (no migrants) sempre estan a la nostra contrada, tot i moviments dispersius o divagants a considerar. Per tant, just en aquest periode podem trobar tant migrants transaharians en pas, com alguns ocells hivernants i residents alhora! Només el periode de migració primaveral (prenupcial) iguala o supera l'interès pel que fa a l'elevada riquesa ornitològica d'aquestes setmanes de setembre i octubre.
Blauet (Alcedo atthis), ocell estrictament protegit i hivernant a l'Olla del Rei. A casa nostra és un migrant de "curta distància", que ens acompanya des de finals d'estiu fins la primavera. La llacuna i maresmes de l'Olla són cada hivern refugi i hàbitat per un bon nombre d'exemplars. Individu fotografiat des d'un dels ponts sobre l'Olla.
La diàspora ornitològica ens travessa aquests dies, i les zones humides són essencials per tal que aquest llarg i complicat viatge sigui un èxit. Abundancia d'aliment, aigua, boscos de ribera, maresmes ... Les zones humides ofereixen un conjunt d'hàbitats idonis per fer una parada tècnica, d'unes hores fins a dies, en el marc del gran viatge.
I sabeu que és el més interessant de la migració? Aquests dies no saps realment que et pot sortir quan visites l'Olla del Rei! Les sorpreses són a l'ordre del dia, i més d'una espècie rara o poc usual per Castelldefels pot utilitzar o passar per la nostra zona humida! Una de les sorpreses d'aquesta temporada postnupcial 2020 ha sigut aquesta cigonya blanca (Ciconia ciconia), que ha sobrevolat el municipi durant la diada:
Cigonya blanca (Ciconia ciconia), migrant transaharià (tot i que un bon contingent d'individus es queden a la Península o al magrib) poc comú a les nostres contrades litorals.
Ja sabeu, aprofitem al màxim aquests interessants dies de migració! I lluitem per preservar l'última zona humida de Castelldefels, també rellevant per un bon nombre d'espècies que ens acompanyen durant aquest periode.
Salvem l'Olla!
Comments