top of page

VALORS ECOSISTÈMICS DE L'OLLA. QUAN PRESERVAR ELS HÀBITATS ÉS PRESERVAR-NOS A NOSALTREs.

En aquesta entrada mostrarem una sèrie de titulars destacant alguns dels valors ecosistèmics més rellevants de l'espai natural de l'Olla del Rei. Subratllarem només 10 dels més rellevants, pels quals aquesta important zona humida implica un benestar directe (i indirecte) a tota la ciutadania de Castelldefels i de l'àrea metropolitana de Barcelona. Benestar, inclús, cap a les persones que desconeixen aquest espai natural. Per la gent que vivim al poble i gaudim de la natura de l'Olla, per qui ni tan sols sap on està aquest patrimoni natural però vol respirar aire net tant com les persones més coneixedores de l'Olla, com pels col·lectius més vulnerables a les onades de calor, o qui més pateix les inundacions: la presència d'un espai natural com aquest va molt més enllà del propi espai, és salut i beneficis per tothom.



Disminució de la contaminació atmosfèrica

Els espais forestals i les maresmes de l'Olla són una infraestructura verda clau per combatre la contaminació atmosfèrica no només a Castelldefels, sino a tota la regió metropolitana, al significar quasi el 40% de tots els boscos de ribera i alberedes del delta del Llobregat, un dels boscos de ribera més importants que ara mateix queda a tot el delta. La contribució d'aquests entorns a la disminució de la contaminació atmosfèrica és absolutament imprescindible.



Combat del canvi climàtic i de l'escalfament global

Les zones humides, espais amenaçats i un dels hàbitats més amenaçats a nivell mundial, són ecosistemes claus per combatre el canvi climàtic i els seus afectes adversos en les nostres vides. El manteniment de la salut d'aquests ecosistemes, així com la seva protecció, ens ofereix resistència i resiliència a fenòmens climàtics extrems que augmentaran la seva virulència i recurrència arrel del canvi global provocat per l'abús de la natura durant els darrers segles. El segrest de carboni en grans quantitats és un dels elements clau d'aquests ecosistemes, però altres els podem descobrir en aquest mateix post, com la disminució del risc d'inundacions o la regulació de la temperatura estival.


Regulació de la temperatura estival

La presencia de masses forestals d'albereda, protegides per la unió europea com ocorre amb les maresmes de l'Olla, propicia que durant les onades de calor estivals (cada cop més recurrents pel canvi climàtic) es mantinguin repositoris d'aire amb temperatures baixes sota aquestes masses d'ecosistemes naturals. L'aire fred és més dens que l'aire calent, i a mesura que la circulació de l'aire mobilitza aquest aire fred, el mateix es va dispersant per barris propers, disminuint la temperatura del municipi. L'aire calent que entra als ecosistemes es refreda per la baixa insolació interior i per les característiques de l'entorn, tornant a sortir amb menor temperatura i repetint-se el procès, exportant els boscos de l'Olla aire més fred a l'entorn.



Recàrrega de l'aqüífer deltaic


Els hàbitats de maresma de l'Olla, així com la propia llacuna, no només disminueixen el risc d'inundacions. També porten a terme una funció essencial per garantir la sobirania alimentària de proximitat d'una de les regions més poblades del Mediterrani i el nivell d'aigua dels estanys del delta: la recàrrega de l'aqüífer deltaic. Tota l'aigua que s'acumula en aquests entorns arrel de les pluges s'infiltra a l'aqüífer, i contribueix al seu ompliment. Aquesta recàrrega de l'aqüífer i el seu nivell és imprescindible no només pels camps agrícoles de tot el delta, o per les llacunes de tota la regió, sino per evitar l'intrusió salina i la disminució de la qualitat de la seva aigua.


Hotspot o punt calent de biodiversitat



Com es va comentar a l'anterior post, l'espai natural i zona humida de l'Olla del Rei és un punt calent de biodiversitat, acumulant tant hàbitats com espècies protegides per la Unió Europea. Entre aquestes espècies destaquen ocells com el martinet menut, l'agró roig, o el martinet blanc, així com el blauet. Entre els hàbitats destaquen els boscos de ribera d'albereda, les maresmes amb pradells d'espartinar, les pinedes sobre antigues dunes o els prats de jonquera. Per a més informació visiteu el post anterior d'aquest mateix blog.



Connectivitat ecològica amb les unitats de paisatge de Castelldefels


L'Olla del Rei contribueix a millorar la connectivitat ecològica entre el delta del Llobregat i el massís del Garraf, especialment pel grup faunístic dels ocells. La situació estratègica de l'illa amb hàbitats naturals que representa l'Olla, a mig camí entre el delta i el massís (única zona humida de Castelldefels amb importància clau) la fa especialment adient per aquest objectiu. La poca connectivitat existent actualment entre el delta i el massís, producte de l'urbanització quasi continua desde Barcelona fins el municipi (exceptuant la zona del Pla de Ponent, a Gavà) fa que connectors d'illes com l'Olla tinguin molta importància.



Regulació del cicle hidrològic, disminució del risc d'inundacions i millora de la qualitat de l'aigua


Les maresmes i prats inundables de l'Olla, així com el propi estany i llacunes annexes, porten a terme una funció insustituible de disminució del risc d'inundacions tant a barris propers com a la resta de les zones vulnerables del municipi de Castelldefels. En episodis de pluja extrems, com el Glòria, vam poder comprovar l'enorme volum de litres que els hàbitats de l'Olla són capaços d'emmagatzemar, evitant així el col·lapse del clavegueram i contribuint a disminuir les afectacions als bens materials i a les persones del municipi. A més d'això, i dintre d'uns límits, la vegetació palustre de zones humides com l'Olla ajuda a disminuir la càrrega de contaminants de l'aigua.


Generació de sòl


Un dels elements claus pels ecosistemes naturals i el seu funcionament, així com pels beneficis que aporten a tota la societat, és disposar d'un sòl adequat i en òptimes condicions. El canvi climàtic amenaça aquesta generació de sòl a molts ecosistemes, suposant canvis dràstics en la seva estructura i en els beneficis que aporten a les comunitats. A l'Olla del Rei tenim la sort de disposar d'ecosistemes com les alberedes i boscos de ribera, grans generadors de sòl, un bé ecosistèmic més que preuat a la Mediterrània.


Espai d'investigació dels procesos naturals en hàbitats protegits


L'Olla del Rei presenta hàbitats de maresma inundable, espartinars, alberedes, pinedes sobre antigues dunes, jonqueres o basses semipermanents amb mansega i cesquera d'interès europeu. Alguns hàbitats, com l'espartinar, són tan escassos que ocupen menys de 80 hectàrees a tota Catalunya. La presència d'hàbitats de tant valor i patrimonials a Castelldefels, ben aprop d'universitats i centres de recerca en biodiversitat, fa a l'Olla un entorn òptim per investigar aquests hàbitats i les espècies protegides que hi habiten, així com avaluar l'impacte humà als mateixos.


Espai d'aprenentatge, descoberta i oci a la natura


Amb imatges sobren les paraules. És, inclús, un valor ètic que transmetem a les futures generacions el haver preservat aquesta zona humida recuperada pel seu benestar.


Protegir l'Olla és protegir el nostre benestar, el benestar de la població de Castelldefels actual, i el de les generacions futures. L'Olla ha de ser íntegrament inclosa a la Xarxa Natura 2000 i a la zona ZEPA del delta del Llobregat. L'Olla no pot seguir sent urbanitzable.


Seguim!






bottom of page